16 september 2017

Je radiator verven of lakken?

In je interieur speelt de radiator een bepalende rol. Een mooie, goed afgewerkte radiator zorgt voor een mooi totaalplaatje. Zit je eraan te denken om jouw radiator(en) te verven of lakken? We geven je hier alle informatie die je nodig hebt.

Het verven of lakken van een radiator kan veel tijd kosten. Zorg ervoor dat je er minimaal een paar uur voor vrij maakt en goed voorbereid aan de slag gaat. Want een goede voorbereiding is het halve werk! Begin allereerst met het schoonmaken van je radiator zodat er geen stof of vuil meer op zit. Een schone ondergrond zorgt namelijk voor een betere binding met de verf die je gaat aanbrengen. Daarnaast moet de radiator helemaal zijn afgekoeld voordat je aan de slag gaat.

Roestplekken op een radiator zie je door de verf heen. Controleer daarom voordat je aan de slag gaat met verf of deze er zijn. Als de basislaag lak van de radiator er niet meer zo goed uitziet, dan kan je deze het beste even schuren. Reinig na het schuren het oppervlak met een doek en breng er een laag anti-roest grondverf overheen aan. Schuur hierna de radiator opnieuw.


Tip: Als je de radiator afkoppelt voordat je gaat verven, kan je overal goed bij. Op deze manier is het makkelijk om ook de achterkant van de radiator een likje verf te geven.


Nadat je de radiator helemaal hebt schoongemaakt en vrij hebt gemaakt van roestplekken, kan je aan de slag met de verf. Zorg er altijd voor dat je radiatorverf gebruikt. Deze kan je aanbrengen met een kwast, roller of spuitbus. Naar onze mening werkt de spuitbus het beste. Hierbij heb je wel genoeg spuitbussen nodig, zodat je de radiator in één keer af kan spuiten voor het meest strakke resultaat.

Mocht je nog een extra laag verf willen aanbrengen, zorg er dan voor dat de radiator eerst goed opdroogt. Hetzelfde geldt voor als je de radiator weer in gebruik wil nemen. Als de verf dan nog niet droog is dan kan deze barsten.

De voor- en nadelen van het verven of lakken van je radiator op een rijtje:

Nadelen

  • Kost veel tijd
  • Lange droogtijd
  • Goed resultaat is niet verzekerd en afhankelijk van de staat waar de radiator in verkeerd 
  • Het aanzicht verandert niet; het ziet er nog steeds uit als een radiator 
  • Voor verfgemak is het wenselijk de radiator af te koppelen zodat ook de achterkant geverfd kan worden.

Voordelen

  • Je hebt keus uit bijna elke kleur verf
  • De radiator is weer beschermd tegen roest, dit zorgt voor een mooi aanzicht.

Verven van je radiator veel werk? Kies voor een radiator ombouw!

Het verven van je radiator kan zoals je hebt gelezen best een klusje zijn. Heb je daar geen tijd voor? Kies dan voor een makkelijke oplossing: een radiator ombouw. Bij Sentimo stel je deze gemakkelijk samen in jouw favoriete kleur en uitvoering. Bijkomend voordeel: met een radiatorombouw verander je niet alleen gemakkelijk de kleur, maar de gehele look!

Stel jouw radiator ombouw samen!