02 juli 2020

Radiator ombouw: wat te doen met de knop?

Je bent klaar om jouw eigen radiatorbekleding te bestellen. Via onze handige configurator is dit een fluitje van een cent. Door middel van de vragen die wij je stellen bepalen wij welk type radiator je hebt. Het is daarom voor ons belangrijk om te weten hoe jouw radiatorknop eruit ziet, zodat wij de juiste inmeetinstructies aan je kunnen laten zien. In dit artikel lichten wij een aantal veel voorkomende situaties rondom radiatorknoppen toe.

Tip: voor het opmeten van jouw radiator en radiatorknop hebben wij handige instructievideo's gemaakt.

Bekijk de instructievideo's

Thermostaatknop of standaard knop?

Om te bepalen welke meetinstructies voor jouw situatie geschikt zijn, zal de configurator je vragen wat voor een soort knop er op jouw radiator zit. Er zijn namelijk twee verschillende soorten knoppen: een thermostaatknop en een standaard knop.

Een thermostaatknop kan de temperatuur in de ruimte zelf regelen. Deze meet namelijk de temperatuur en stuurt op basis hiervan de radiator aan. De thermostaatknop is vaak te herkennen aan cijfers (bijvoorbeeld 1 t/m 5) die erop staan

Een standaard knop kan geen temperatuur regelen. Deze knop wordt vaak aangestuurd met de centrale thermostaat. Met de standaard knop kan je zelf de radiator open en dicht draaien.

Ik heb een thermostaatknop

Omdat een thermostaatknop de temperatuur regelt, kan deze niet weggewerkt worden onder de bekleding. De knop zou op deze manier zijn functie verliezen. Speciaal hiervoor hebben al onze bekledingen standaard uitsparingen. Deze uitsparingen zitten aan beide zijkanten aan de boven- en onderkant, speciaal bedoeld voor de knop en/of leidingen. Het maakt dus niet uit aan welke kant je de knop en leidingen hebt zitten. De uitsparingen zijn voorgestanst en kan je ‘uitbreken’ waar jij ze nodig hebt. Bekijk de voorbeelden hieronder om te zien hoe een Sentimo geplaatst is in verschillende situaties met een thermostaatknop:

Ik heb een standaard knop

Een standaardknop kan in de meeste gevallen, en indien gewenst, onder de bekleding bedekt worden. Gebruik je de standaard knop op de radiator vaak? Het is natuurlijk niet verplicht om deze onder de bekleding te laten vallen. Kies dan in de configurator voor ‘knop niet wegwerken’. Wil je de knop wel graag bedekken? Dan zal de configurator je vragen welk van de volgende posities deze heeft:

Knop met de radiator mee

Bij een knop die met de radiator mee gericht staat kan de bekleding hier overheen gemonteerd worden. De bekleding meet je op door de knop (en eventueel leidingwerk) simpelweg in de lengte mee te meten.

Knop naar voren gericht

Een knop die naar voren gericht is kan in de meeste gevallen niet onder de bekleding. Als de knop vóór de radiatorplaat uitsteekt, dan kunnen de bekleding en de magneten namelijk geen contact meer maken met de radiator wat voor minder warmtegeleiding zorgt. Wanneer de knop alleen naar voren steekt maar niet voor de radiator uit, kan deze vaak wel in de bekleding vallen. De bekleding kan dan namelijk wel direct contact maken met de radiator. Heb jij een radiatorknop die naar voren gericht staat? Bekijk dan goed welke optie voor jou geldt.

Knop naar boven gericht

Een knop die naar boven gericht staat kan weggewerkt worden onder de bekleding. Dit doe je door de knop in de lengte mee te meten. In de hoogte meet je alleen de radiatorplaat, net zoals normaal. Als je aangeeft dat je een knop naar boven gericht hebt, krijg je automatisch een ophoogsetje bij de bestelling geleverd. Dit ophoogsetje zorgt ervoor dat de bekleding in zijn geheel een paar centimeter hoger komt te zitten en netjes over de knop heen valt.

Tip: Een standaard knop die omhoog gericht staat is door middel van een ophoogsetje gemakkelijk weg te werken onder de bekleding. Je zult er niets meer van zien! Bekijk de voor- en nafoto hieronder.

Nadat je de positie van jouw radiatorknop hebt ingevuld zal de configurator je speciaal voor deze situatie de juiste inmeetinstructies laten zien. Als je deze volgt, past jouw bekleding perfect!

KLAAR OM JOUW SENTIMO TE BESTELLEN?

Stel je Sentimo samen

Twijfel je toch nog over de situatie rondom jouw radiatorknop? Wij helpen je graag. Stuur een foto van jouw radiator naar ons via het contactformulier en wij kijken met je mee.