02 maart 2020

Welk materiaal is het best voor een radiatorombouw?

Er bestaan veel verschillende soorten radiatorombouw. Dit maakt het kiezen voor de juiste ombouw die bij jou past alleen maar moeilijker. Er zijn een aantal veelvoorkomende materialen radiatorombouw: hout, MDF en metaal. Hieronder bespreken we de verschillende opties om jou te helpen bij het maken van de juiste keuze.

Welke soorten radiatorombouw zijn er?

In deze blog bespreken we de drie meest voorkomende materialen in radiatorombouw: hout, MDF en metaal. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen en nadelen qua werking, maar ook op het gebied van de uitstraling zit er een groot verschil in de verschillende materialen. Hier vind je alle voor- en nadelen op een rijtje op het gebied van montage, kleurmogelijkheden en warmtegeleiding.

Radiatorombouw van metaal

Een radiatorombouw van metaal is strak en helemaal on-trend. Deze versie van radiatorombouw wordt steeds populairder (en wij snappen dat!) omdat metaal een goede warmtegeleider is en makkelijk toe te passen is in verschillende interieurstijlen.

Kleurmogelijkheden

Afhankelijk van waar je jouw radiatorombouw koopt zijn er natuurlijk verschillende kleurmogelijkheden. Bij Sentimo heb je een keuze uit ruim 45 verschillende kleuren. Deze radiatorombouwen worden gepoedercoat, wat zorgt voor een mooi en strak resultaat. Er is keuze uit standaard RAL-kleuren, RAL-kleuren met een fijnstructuur voor een mat effect, of Stone Look kleuren voor een extra speciale uitstraling.

Warmtegeleiding en verlies

Een van de grootste voordelen van een radiatorombouw van metaal is de goede warmtegeleiding. In tegenstelling tot andere materialen is metaal een erg goede warmtegeleider, omdat dit materiaal de warmte van de radiator kan overnemen en zelf ook warm wordt. De stralingswarmte gaat hierdoor niet verloren. Een magnetische radiatorombouw van Sentimo wordt met de magneten direct tegen de plaat aan bevestigd. Het rooster aan de bovenkant en de open onderkant zorgen ervoor dat, naast de stralingswarmte, ook de convectiewarmte wordt behouden.

Montage

Een metalen radiatorombouw van Sentimo is binnen 5 minuten te monteren op een bestaande radiator met magneten. Dat is zo gepiept dus! Mocht je een metalen radiatorombouw wensen, dan is Sentimo een fijne oplossing. Een metalen radiatorombouw maak je namelijk niet gemakkelijk zelf. Bij Sentimo heb je keuze uit drie verschillende uitvoeringen, waardoor je jouw radiatorombouw alsnog een persoonlijk tintje kan geven dat goed past bij jouw interieur.

Radiatorombouw van hout

Een ander veelvoorkomend materiaal voor een radiatorombouw is hout. Deze optie is natuurlijk voor de hand liggend, want van hout kan je (bijna) alles maken!

Kleurmogelijkheden

Hout kan je natuurlijk zelf verven in de exacte kleur die je wilt hebben. Hierbij is het echter wel belangrijk dat je het juiste type hout gebruikt en dit goed behandeld. Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je radiatorombouw, dus het zou zonde zijn als de verf na een korte tijd al begint te slijten.

Warmtegeleiding en verlies

Bij een radiatorombouw van hout moet je er goed op letten dat je niet zorgt voor te veel warmteverlies. Een klein beetje warmteverlies is bij deze versie van radiatorombouw bijna niet te voorkomen, omdat hout de warmte van de radiator niet kan overnemen. De stralingswarmte gaat hierdoor voor een groot deel verloren. De convectiewarmte kan behouden worden als je een goede constructie gebruikt. Dit betekent dat de luchtstromen van de radiator zo min mogelijk geblokkeerd mogen worden. Maak je houten radiatorombouw dus nooit helemaal dicht!

Montage

Een houten radiatorombouw is natuurlijk voor veel mensen redelijk makkelijk zelf te maken. Met hout kan je alle kanten op, wat er voor zorgt dat je jouw houten radiatorombouw helemaal naar wens kan maken. Een goede constructie is hiervoor wel een must. Verder heb je er natuurlijk genoeg tijd en geduld voor nodig. Het onderhouden van het hout is hierbij ook belangrijk. Hout heeft een goede bescherming nodig tegen invloeden van buitenaf omdat het krom kan trekken door hitte.

Radiatorombouw van MDF

MDF (Medium Density Fibre board) is een andere versie van hout. MDF bestaat uit houtvezels van verschillende soorten hout dat samen met kunsthars wordt geperst tot vlakke platen. Dit maakt MDF een goedkoop alternatief van hout.

Kleurmogelijkheden

Net als hout kan je MDF verven in de kleur die jij wenst. MDF heeft niet de natuurlijke houten uitstraling, dus verven is wel een must. Bij het verven van MDF moet je er wel rekening mee houden dat het gebruiken van een goede primer wordt aangeraden. Deze hebben vaak lang de tijd nodig om te drogen, dus geduld is een vereiste.

Warmtegeleiding en verlies

Voor een radiatorombouw van MFD geldt eigenlijk hetzelfde als voor een radiatorombouw van hout: zorg voor een goede constructie. Het is belangrijk dat je genoeg openingen in de radiatorombouw maakt, zodat de lucht er goed doorheen kan.

Montage

MDF is iets makkelijker te bewerken dan normaal hout. Dit maakt het maken van een radiatorombouw van MFD ook wat simpeler. Ook kan MDF niet kromtrekken en is het een fijn en glad materiaal.


Wil je graag de mooiste uitstraling en de beste warmtegeleiding? Kies dan voor een radiatorbekleding van metaal. Bij Sentimo kan je deze helemaal zelf samenstellen. En binnen 5 minuten heb je de ombouw gemonteerd! Weet jij al welke kleur je gaat kiezen?

Stel jouw metalen radiatorombouw samen